Εκλογικό Κέντρο: Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 96-98

211 1150598

Πρώτη-φορά-καισαριανή

Μπεττίνα

Γραφίδου - Γεσθημανή

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Άρθρα
Read

Εισαγωγικό κείμενο

Τα κόμματα δεν έχουν θέση στην Αυτοδιοίκηση
  • 12 Απρ 2019
  • Super User
  • Άρθρα
  • Δημοτικές εκλογές
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Συνέντευξη της Μπεττίνας Γραφίδου στην δημοσιογράφο Εύη Σάλτού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 


Ποια είναι τα δύο κυριότερα προβλήματα της πόλης;

Τα προβλήματα που συνδέονται με την καθημερινότητα του δημότη. Η Καισαριανή ασφυκτιά. Η καθαριότητα και το κυκλοφοριακό ταλανίζουν την πόλη μας. Οι συνέπειες είναι εμφανείς. Αντιστρατεύονται την εύρυθμη λειτουργία της. Προκαλούν παρενέργειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Η υστέρησή μας στη διαχείριση των απορριμμάτων, η απουσία ανακύκλωσης επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής. Εξίσου σημαντικό είναι και το κυκλοφοριακό. Η γειτνίαση με το κέντρο της Αθήνας, τον Περιφερειακό Υμηττού, την Πανεπιστημιούπολη το επιτείνει. Η μετατροπή της Καισαριανής σε κόμβο εξυπηρέτησης των γύρω περιοχών δυσκολεύει τη διακίνηση των διερχομένων, αλλά και των κατοίκων. Αναμφίβολα, χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής.


Η πρώτη απόφαση που θα πάρετε, εφόσον εκλεγείτε;

Αν οι δημότες με τιμήσουν με την ψήφο τους θα προτάξω την αναζωογόνηση της πόλης. Έργο σύνθετο και απαιτητικό. Η πρώτη απόφασή μου θα είναι να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος στην καθαριότητα, κάνοντας άλματα στον καίριο αυτόν τομέα. Η καθαρή πόλη προϋποθέτει πρόληψη της δημιουργίας απορριμμάτων, ανακύκλωση και αξιοποίησή τους. Με την ένταξη της Καισαριανής στην κυκλική οικονομία διασφαλίζουμε οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Επιπλέον, η καθαρή πόλη γίνεται ελκυστική για επισκέπτες. Ετσι τονώνεται η οικονομική, κοινωνική, εμπορική, καλλιτεχνική και αθλητική δραστηριότητά της. Οι δημότες με την ψήφο τους θα θέσουν την Καισαριανή στην τροχιά δημιουργίας, εξωστρέφειας και αναγέννησης.

Πως μπορεί η εμπειρία μίας εκπαιδευτικού να βοηθήσει στη διοίκηση ενός δήμου;

Πεποίθησή μου είναι ότι η διοίκηση είναι κατεξοχήν παιδαγωγική διαδικασία. Αν ασκείται σωστά καλλιεργεί την ατομική ευθύνη στον πολίτη. Τον καθιστά ενεργό. Του δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει. Η εμπειρία που συνέλεξα στον χώρο της εκπαίδευσης με έχει πείσει ότι η πολιτική δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι υπόθεση των τεχνικών της εξουσίας. Αντιθέτως, οφείλει να συνδυάζει την ηθική της ευθύνης με την ηθική της πεποίθησης, όπως έλεγε ο Μαξ Βέμπερ. Με αυτή την πυξίδα θα προσπαθήσω να πείσω τους δημότες ότι ο δήμος μπορεί κάλλιστα να είναι το θεσμικό αντίβαρο στη γραφειοκρατική, αποξενωμένη και αναποτελεσματική κεντρική διοίκηση.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «χωρούν» τα πολιτικά κόμματα;

Τα κόμματα δεν έχουν θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η εμπλοκή τους της έκανε κακό. Την ευνούχισε. Εξ ου και αρνήθηκα τα κομματικά χρίσματα. Οι δημοτικές αρχές συνδέονται με την Κοινωνία των Πολιτών. Επομένως, η αποκομματικοποίηση των δήμων καθίσταται προτεραιότητα. Αποτελεί προϋπόθεση για την αναγέννησή τους. Η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αποτελεί προθάλαμο κομματικών και μικροπολιτικών διεργασιών. Είναι το πολιτικό και αναπτυξιακό εργαστήρι που μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες των δημοτών. Η αξία μας δεν απορρέει από τις κομματικές μας ταυτότητες. Ούτε από τις προσωπικές φιλοδοξίες. Προσμετράται από τη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, να επιλύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας.