Εκλογικό Κέντρο: Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 96-98

211 1150598

Πρώτη-φορά-καισαριανή

Μπεττίνα

Γραφίδου - Γεσθημανή

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Άρθρα
Read

Εισαγωγικό κείμενο

Από τα «μικρά» οι αλλαγές στα «μεγάλα»
  • 03 Απρ 2019
  • Super User
  • Πρώτη φορά Καισαριανή
  • Άρθρα
  • Διάλογος με τους Δημότες
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Προτεραιότητά μας, τα προβλήματα της καθημερινότητας

Συνέντευξη της Μπεττίνας Γραφίδου στην εφημερίδα “Ζω στο Τετράγωνο” 3-4-2019

1. Κ. Γραφίδου είστε επικεφαλής μιας νέας παράταξης που συμμετέχει για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές. Ποια είναι η θέση της στον «πολιτικό χάρτη» των τοπικών δυνάμεων;

Ο πολιτικός χάρτης είναι υπόθεση των κομμάτων. Οι δημοτικές αρχές συνδέονται ευθέως με την Κοινωνία των Πολιτών. Η αποκομματικοποίηση των δήμων καθίσταται καίρια προτεραιότητα. Αποτελεί προϋπόθεση για την αναζωογόνησή τους. Η αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν θεσμός που μπορεί να υπηρετήσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τις ανάγκες των δημοτών μιας περιοχής.

Συμμετέχω στις εκλογές, διεκδικώντας την ψήφο των συνδημοτών μου με μία και μοναδική επιδίωξη: Να κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά μας.

Η αξία μας δεν απορρέει από τις κομματικές μας ταυτότητες. Ούτε από τις προσωπικές φιλοδοξίες. Προσμετράται από τη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Να προωθήσουμε λύσεις που θα καταστήσουν την Καισαριανή μια πόλη που ευχάριστα ζεις, δημιουργείς, επιχειρείς.


2. Πώς διαφοροποιείστε από τις υπάρχουσες παρατάξεις;

Η ύπαρξη και άλλων παρατάξεων είναι αυτονόητη. Δείχνει πως στην Καισαριανή υπάρχουν δυνάμεις που αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα προβλήματά μας. Το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά αρνητικό είναι. Ωστόσο, καίριο ζητούμενο αποτελεί η σύνθεση απόψεων και προτάσεων.

Πάντως, αν θέλουμε να αναζητήσουμε τις διαφορές μεταξύ των Συνδυασμών, οφείλουμε να σταθούμε στο βασικό ερώτημα: Ποιος είναι ο βαθμός ανεξαρτητοποίησης του καθενός από κομματικές επιρροές.

Μιλώντας για εμάς, η απάντηση είναι καθαρή και απόλυτη: Είμαστε και θα παραμείνουμε ένας ανεξάρτητος δημοτικός Συνδυασμός, στον οποίο συνυπάρχουν αρμονικά πρόσωπα, προερχόμενα από όλο το πολιτικό φάσμα. Πιστεύω ότι αυτό συνιστά το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.


3. Ποια είναι τα μηνύματα ανταπόκρισης που έχετε από τους συνδημότες σας στο διάστημα λειτουργίας της Παράταξης;

Η ανταπόκριση είναι εξαιρετικά μεγάλη. Η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ζωτική ανάγκη ο δήμος μας να μπει σε άλλη τροχιά. Μένοντας παγιδευμένοι στο ιστορικό μας παρελθόν, στη χαμένη αθωότητά μας, ευλόγως δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες μάς επιτρέπουν να ακολουθήσουμε εμπροσθοβαρή στρατηγική.

Ο δημότης σήμερα αναζητά τον δρόμο εκείνον που δεν θα ανακυκλώνει τα αδιέξοδα. Γνωρίζει ότι τα ωραία λόγια στερούνται απτού αποτελέσματος. Ούτε πείθεται από τις μεγαλεπήβολες και ανώφελες διακηρύξεις. Τις συνταγές αυτές τις δοκιμάσαμε με τα γνωστά επακόλουθα.

Στην επικοινωνία μου με τους πολίτες επιβεβαιώνω ότι επιθυμούν να ακούσουν ρεαλιστικό λόγο. Θέλουν να γνωρίζουν με ποιες συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις θα βελτιωθεί η καθημερινή τους ζωή. Αλλά και με ποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να καταστεί το θεσμικό αντίβαρο σε μια αναποτελεσματική, ανεπαρκή, γραφειοκρατική κεντρική διοίκηση.

4. Κυρία Γραφίδου, είπατε προηγουμένως για τις δημοτικές αρχές που πέρασαν από την Καισαριανή. Αλήθεια ποια είναι η γνώμη σας;

Κατ’ αρχάς σέβομαι το έργο και την προσφορά όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Στη διάρκεια των μεταπολιτευτικών χρόνων η Καισαριανή άλλαξε όψη. Απέκτησε χαρακτηριστικά σύγχρονης πόλης. Δεν επέλυσε όλα τα προβλήματά της. Εξάλλου, σε καμιά πολιτεία δεν μπορεί να δημιουργηθούν ξεχωριστές νησίδες. Χωρίς καμιά αναστολή υποστηρίζω ότι οι προηγούμενοι δήμαρχοι έκαναν πολλά. Χρειάζεται, όμως, να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Οφείλω όμως να σταθώ σε μια εμβληματική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης. Στον Παναγιώτη Μακρή. Η αγωνιστική διαδρομή του ήταν ταυτισμένη με την πόλη. Έτσι ερμηνεύεται και η αποδοχή του από τους δημότες. Η πολυετής θητεία του χαρακτηριζόταν από το άσβεστο πάθος για την Καισαριανή. Πλεονέκτημά του ήταν ότι υπήρξε ο δήμαρχος που ένωσε τους πολίτες της.

Συμμετέχοντας στον Συνδυασμό του δημάρχου Αντώνη Καμπάκα, μπορώ να πω ότι προσέδωσε στην πόλη δυναμική. Το αποτύπωμά του είναι διακριτό. Το έργο του στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία, το οποίο μου εμπιστεύτηκε, θεωρώ πως το επιβεβαιώνει. Αν και βρέθηκε στο τιμόνι του δήμου στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, μείωσε δραστικά το χρέος, έκανε έργα και ενίσχυσε τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες. Στη διάρκεια της θητείας του όλα τα παιδιά της Καισαριανής βρήκαν θέση στους παιδικούς σταθμούς, λειτούργησαν νέοι σταθμοί και υπήρξε μεγάλη απορρόφηση των κοινοτικών προγραμμάτων.

5. Πώς κρίνετε το έργο της Δημοτικής αρχής; Υπάρχουν τομείς δραστηριότητας στους οποίους θα βάζατε «θετικό πρόσημο»; Αντιθέτως, που θα βάζατε τον πιο «μικρό βαθμό»;

Κατά τη γνώμη μου η σημερινή δημοτική αρχή εξακολουθεί να ενσαρκώνει ένα αυτοδιοικητικό μοντέλο που έκλεισε τον κύκλο του. Ο δήμος δεν είναι «κάστρο», ούτε κάποια «χειμερινά ανάκτορα» για να τα καταλάβουμε. Συνιστά χώρο που μπορεί να προσφέρει πολλά, με μία και βασική προϋπόθεση: Να είμαστε απεξαρτημένοι από τις ιδεοληψίες, τις αγκυλώσεις και τους φορμαλισμούς του παρελθόντος.

Η τωρινή δημοτική αρχή δυστυχώς παραμένει δέσμιά τους. Εξ ου και πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο φόβος να ανοιχτεί σε νέες ιδέες, να υιοθετήσει νέες απόψεις. Το βλέμμα της, αντί να αντικρίζει το μέλλον, στρέφεται στο παρελθόν.

6. Ο Δήμαρχος σας κατηγόρησε ότι νομιμοποιείτε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και θέλετε να το μεταφέρετε στο Δήμο. Τι απαντάτε;

Αδιαπραγμάτευτη επιλογή μου είναι σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να αποφεύγω τους προσωπικούς διαξιφισμούς. Δεν πρόκειται να ανταποκριθώ σε καμία πρόκληση, ακόμη κι αν διαστρεβλώνονται θέσεις και απόψεις μου. Ούτε υποστήριξα ούτε θα υποστηρίξω φορομπηχτικές πολιτικές που πλήττουν τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ΕΝΦΙΑ προσφέρεται για πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Δεν αφορά, όμως, την αυτοδιοίκηση.

Το μείζον πρόβλημα για τους δήμους είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων. Εκεί εστιάζω την προσπάθειά μου, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες των πολιτών.

7. Αν σας τιμήσουν οι Καισαριανιώτες με την ψήφο τους και αναλάβετε το Δήμο, σε ποια ζητήματα θα δώσετε προτεραιότητα; Ποιες άμεσες αλλαγές θα επιδιώξετε στην καθημερινότητα του Δημότη;

Βαθειά πεποίθησή μου είναι ότι από τα ‘μικρά’ ξεκινούν οι αλλαγές για τα ‘μεγάλα’. Η καθαριότητα, η ποιότητα ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος, οι υποδομές, οι κοινωνικές και δημοτικές υπηρεσίες, συνθέτουν την αποκαλούμενη «χαμηλή πολιτική». Στο πεδίο αυτό κρίνεται η διαχειριστική ικανότητα τής κάθε δημοτικής αρχής.

Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι η Καισαριανή, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, ασφυκτιά. Η αυθυπαρξία της επισκιάζεται από τη γειτνίασή της με την Αθήνα. Αρκεί να μιλήσει κάποιος με επαγγελματίες, με ανθρώπους του εμπορικού κόσμου, της εστίασης, της αγοράς, και θα το διαπιστώσει. Η Καισαριανή διαθέτει τη δυνατότητα να τονώσει περαιτέρω την οικονομική της δραστηριότητα. Τώρα, πιστεύω πως ήρθε η ώρα να την καταστήσουμε πόλο έλξης για τις γύρω περιοχές. Προτάσσοντας τη συγκεκριμένη ανάγκη, διαπιστώνω ότι και οι δημότες την ασπάζονται

8. Διοίκηση με κανόνες απλές αναλογικής σημαίνει συγκλίσεις και συνεργασίες. Ποιους όρους θέτετε για αυτές; Με ποιες παρατάξεις δεν θα συνεργαζόσασταν;

Όπως προανέφερα, η αναζήτηση συνθέσεων είναι απαραίτητη. Αφ’ ενός για να υπερβούμε τις μονομέρειες και τις αυταρέσκειες που λειτουργούν ανασταλτικά για την αναζωογόνηση της Καισαριανής. Αφ’ ετέρου για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, προκειμένου η νέα δημοτική αρχή να στηρίζεται σε ευρεία πλειοψηφία.

Αναμφίβολα, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Αυτοδιοίκηση είναι η προέκταση της κεντρικής διοίκησης. Άλλοι διακατέχονται από φόβο, έχουν αναστολές και επιφυλάξεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Παρ’ όλα αυτά, στη ‘μεγάλη εικόνα’, τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών, μπορεί να συναντηθεί και να συνυπάρξει μια ευρεία γκάμα δυνάμεων. Η αποδέσμεσή μας από τη ‘μικρή εικόνα’, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, είναι προϋπόθεση για να ανθίσει η Καισαριανή.

9. Πόσο «χτισμένη» θεωρείτε σε αυτή τη φάση την παράταξή σας για την εκλογική μάχη; Να περιμένουμε κάποιες εκπλήξεις ακόμη;

Η εκλογική μάχη αναμφίβολα κρύβει εκπλήξεις. Η παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι καλύπτει όλα τα χρώματα της ίριδας. Κι αυτό γιατί είναι αμιγώς δημοτική. Η συσπείρωση που πετύχαμε δεν εξαντλείται στις δυνάμεις που μέχρι τώρα ήρθαν μαζί μας. Η απήχησή μας διευρύνεται συνεχώς. Φαίνεται πως το μήνυμά μας. «Μαζί για την Καισαριανή». συμπυκνώνει τις προσδοκίες των δημοτών μας. Με σημαία μας την Αλήθεια, την Εμπιστοσύνη και την Αλληλεγγύη διαμορφώσαμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα για να ανασάνει η Καισαριανή.